Yksi kysytyimpiä ja kiinnostusta herättävimpiä asioita 3D-teknologiaan liittyen on ollut robotin ohjaus 3D-kameraa hyödyntäen. Kysymykseen lyhyt vastaus on, että erityisesti poimintatehtävissä 3D-teknologia mahdollistaa huomattavasti haastavammat toiminnot kuin 2D-kameratekniikka.

Robottien ja cobottien ohjaukseen erityisen hyvin soveltuu Photoneon PhoXi 3D-kamera, jolle löytyy kattavasti ohjelmistoja ja rajapintoja suoraan valmistajan puolesta. PhoXin voi hankkia joko pelkkänä laitteena, jolloin se voidaan rajapintojen avulla integroida suoraan osaksi omaa järjestelmää kehittäjän parhaaksi katsomalla tavalla, tai hankkia sen kanssa ohjelmistoja tai kehitysympäristöjä. PhoXille on olemassa valmiit integraatiot useisiin suosittuihin konenäkösovellusten kehitysympäristöihin ja kirjastoihin (Matrox MIL ja Design Assistant, Halcon, LabView sekä Adaptive Vision).

Photoneon omat 3D-ohjelmistoratkaisut helpottavat kehitys- ja integrointityötä tarjoamalla valmiita työkaluja paikoitukseen ja poimintaan sekä valmiit integraatiot useiden valmistajien roboteille.

OEM Finlandin ja Lateral Enginen yhdessä kehittämä R3DVI (Robot 3D Vision) -sovellus tarjoaa vaihtoehtoisen tavan toteuttaa robotin ohjaus PhoXin kanssa. Se sisältää työkalut kappaleen opettamiseen sekä robotin ohjaamiseen. R3DVI soveltuu erinomaisesti esimerkiksi lavalla sijaitsevien kappaleiden poiminnan automatisoimiseen.

Olemme koonneet aiheesta myös Power Point -slideshown'n Teknologia 19 -messuilla pidettyä esitystä varten. Kyseinen PP on ladattavissa katsottavaksi täältä, ja se sisältää tietoa 3D-teknologian käytöstä robottien ohjauksessa tiivistetyssä ja visuaalisessa muodossa.